Maria Hallenius Henrysson

MariaGrundare

Socionom med specialisering på psykosocial support, kris- och traumaplanering, kvinnors rättigheter i utvecklingsländer; politiker, debattör, entreprenör, föreläsare, feminist och människorättsaktivist, samt grundare till en ideell organisation, ett traumacentrum för kvinnor och flickor och en svensk stiftelse.

Maria föddes 1974 och har växt upp i en politikerfamilj i Göteborg och Örebro. Som 21-åring packade hon väskan och flyttade ensam till Stockholm.
Fyra år senare började den politiska banan, med traineeprogram, debatter i valstugor och dörrknackning. Ett år senare tog hon plats i kommunfullmäktige efter rekordsnabba höga resultat i personvalet.

Yrkesvalet var självklart och socionomutbildningen började 2003, studiemedlen drygades ut med nattarbete som väktare i innerstan och senare som fältarbetare inom ett psykiatriskt akutteam för hemlösa i Stockholms innerstad.
Efter examen 2007, följde studier på Sida och magisterkurser i mänskliga rättigheter på THS och Uppsala universitet.

Siktet var inställt på en internationell arbetsmarknad och viljan att tydliggöra socionomens kompetens och betydelse i arbetet i utvecklingsländer för en hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning och socionomen som en viktig aktör för människors rättigheter och överlevnad grundade hon Socionomer Utan Gränser Sverige 2010. 2016 grundades Social Workers International med huvudkontor i New York, USA.

/Medgrundare av Socionomer Utan Gränser Maria Hallenius Henrysson
Fotografi av Smallpigart